Het Nieuwe Stadion

Het nieuwe stadion voor Feyenoord is het vertrekpunt en de aanjager van Feyenoord City. Met het nieuwe stadion kan de club een grote sprong voorwaarts maken op zowel sportief als financieel, commercieel en organisatorisch gebied. De inkomsten stijgen substantieel door extra kaartverkoop, hogere opbrengen uit hospitality, een hogere sponsorwaarde en meer niet-voetbalevenementen. De club krijgt bovendien vanaf het eerste moment na opening een vaste bijdrage van €25 miljoen per jaar, die jaarlijks geïndexeerd wordt met 1,5 procent.

Moderne voorzieningen

De nieuwe thuishaven van Feyenoord krijgt 63.000 plaatsen. Door de moderne voorzieningen voldoet het stadion bovendien aan de huidige eisen van de KNVB en UEFA en organisatoren van concerten en andere evenementen. Daardoor komt Rotterdam straks weer in aanmerking voor onder meer grote muziekevenementen en internationale voetbalwedstrijden en finales. Dankzij de nieuwe infrastructuur wordt ook de bereikbaarheid fors verbeterd, per openbaar vervoer (ook over water!) maar vooral ook voor fietsers en voetgangers.

© OMA en LOLA

Iconische uitstraling

Het nieuwe stadion, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau OMA, wordt een icoon voor de stad Rotterdam en een nieuw symbool voor de Feyenoord-supporters. Door de unieke en spectaculaire ligging, aan en voor een deel zelfs ín de Nieuwe Maas. Door de industriële uitstraling, waarbij de huidige Kuip als inspiratie heeft gediend. Maar vooral ook door het behoud van kenmerkende sfeerbepalende elementen van De Kuip. Zo zitten toeschouwers op de eerste en tweede ring in het nieuwe stadion nog dichter op het veld, lopen de tribunes in de hoeken door en komt er een spelerstunnel.

Toegankelijk concourse

Op dagen dat er geen wedstrijden zijn, worden de ruimten voor horeca gebruikt voor feesten, symposia, congressen en het sociaaleconomisch programma. Daarnaast is de buitenruimte rondom het nieuwe stadion altijd toegankelijk. Het feit dat het nieuwe stadion als een ‘verhoogde kom’ is ontworpen, zorgt voor openheid en benadrukt de functie van het concourse als openbare ruimte buiten het stadion zelf.

Dit concourse, dat zich bevindt op de hoogte van de eerste en tweede ring, loopt rondom het hele stadion en is met al haar trappen en groene buitenruimte ideaal, om te sporten en bewegen, of om gewoon te genieten van het stadion, de Maas en de rest van de omgeving. De omloop heeft vijf toegangen, waardoor zowel het Mallegatpark, het Getijdenpark, de Stadskant, De Strip en het Waterfront direct met het nieuwe stadion verbonden zijn.

Planning

Het Definitief Ontwerp voor het nieuwe stadion is in september 2019 ter beoordeling aangeboden aan Feyenoord, Stadion Feijenoord en de gemeente Rotterdam. Het nieuwe stadion is het eerste onderdeel van Feyenoord City dat ontwikkeld zal worden. De planning is als volgt:

  • Publiekspresentatie DO: december 2019
  • Vergunningen onherroepelijk: april 2021
  • Start bouw: april 2021
  • Stadion gereed: juni 2024   

Feiten

  • 63.000 plaatsen voor bezoekers komen in het nieuwe stadion
  • In het nieuwe stadion zit je nóg dichter op het veld
  • 85.000 M2 beslaat dit deel van Feyenoord City
  • Met het nieuwe stadion kan Feyenoord op alle fronten een grote sprong voorwaarts maken

Het Masterplan is geïnspireerd op de uit de sport afkomstige thema’s prestatie, gemeenschap en gezond leven, die in elk aspect van het plan terugkomen. Lees hier het volledige Masterplan Feyenoord City.

Staat jouw vraag er niet bij?

Stel hier je vraag

“Hoe hoog worden de woningen langs de Stadionweg?”

Hoe zit het nou?