De Strip
Gebiedsontwikkeling

De Kuip en het Kuip Park

Combined Shape Created with Sketch.
Nieuw Stadion

In het Masterplan voor Feyenoord City is het gelukt om De Kuip te behouden op basis van nieuwe, bij het gebouw passende, rendabele functies. Er komen onder andere woningen, een sporthotel, atletiekbanen en een gezondheidscentrum. De architect baseert zich met het ontwerp van de herontwikkelde Kuip op de conclusies van het onafhankelijke rapport Bouwhistorische Waardestelling De Kuip.

Na tachtig jaar is De Kuip uit de gratie bij UEFA voor internationale wedstrijden. Het gemeentelijke monument heeft echter alles in zich voor een succesvol tweede leven. Met de herontwikkeling krijgt het zijn oorspronkelijke vorm terug (van vóór de renovatie van 1994). De Feyenoord-historie blijft aanwezig, onder meer door het Feyenoord Museum.

In De Kuip kan gemeente Rotterdam haar lang gekoesterde wens realiseren: de bouw van een indooratletiekbaan. Een deel van de tribune op de eerste ring blijft daarvoor behouden. Rond het huidige veld is ook nog ruimte voor een buitenbaan.

Verder komt er een gezondheidscentrum. Ook zijn er een sporthotel en een ambachtelijke bierbrouwerij gepland. Dankzij het intact laten van de belangrijkste kwaliteiten van het oude stadion en het toevoegen van deze nieuwe (vrije tijds)functies, blijft de Kuip een levendige plek met een grote maatschappelijke rol voor alle Rotterdammers.

Kuip Park

Het huidige parkeerterrein voor De Kuip verandert in een groene omgeving. In het Kuip Park is ruimte voor recreëren en vrij sporten. Daarnaast zijn er woningen gepland. Het Kuip Park komt tussen De Kuip en de Stadionweg: een groene publieke ruimte gecombineerd met woningen.

De aanleg van Kuip Park is een van de laatste fases van Feyenoord City. Die kan pas beginnen nadat de herontwikkeling van De Kuip is afgerond. Dan pas ook zal worden besloten welke types woningen er komen, afhankelijk van de vraag op dat moment.

Het parkeerterrein voor De Kuip verandert in een groene omgeving: het Kuip Park

156

appartementen onder de tweede ring van De Kuip

 

De historische entree aan de Olympiaweg en de originele glas-in-lood-gevel worden gerestaureerd

737

woningen komen in het Kuip Park